fbpx

 

Max Planck
Max Planck
1858. - 1947.

KAKVE TO IMA VEZE?

 

{ultimatesocialbuttons}

"Kakve to ima veze sa mnom i mojim životom?", upitali smo se na prethodnoj stranici.

Odlično pitanje.

Ako je Svemir u svojoj osnovi čisto energetska tvorevina, a sva je materija tek jedan od pojavnih oblika energije, možemo se zapitati: ne lajemo li mi na krivo stablo pokušavajući upravljati svojim životom pukim stvaranjem, gomilanjem i oblikovanjem materije?

Svaka energija ima dvije komponente - možemo je gledati kao na "medij za snagu" ili kao na "medij za informaciju". Električna energija koja nas čeka u električnim utičnicama dizajnirana je za snagu: ona pokreće motore, ali ne prenosi nikakvu informaciju. Struja u telekomunikacijskim žicama, pak, nema baš neke "mišiće", ali zato učinkovito u sebi nosi informaciju: naš glas, internetski promet i svu silu televizijskih kanala. I jedno i drugo je energija. Svaka energija ima svoj "snažni" i svoj "pametni" dio - pitanje je samo koja nas njena komponenta u određenom trenu zanima. Stoga ćemo u daljnjem tekstu sve zvati jednostavno "energijom", a u 99% slučajeva mislit ćemo na njezin "pametni" dio.

Ne, doista. Razmislite malo. Čega se želite riješiti u životu? Straha? Tjeskobe? Osjećaja manje vrijednosti? Stresa? Jesu li to materijalne ili energetske tvorevine? Možete li opipati stres? Uzeti tjeskobu u ruku? Naravno da ne, sve su misli i emocije samo oblik "pametne energije" tijela.

A čega biste htjeli više? Sreće? Zadovoljstva? Uspjeha? Mira? Ljubavi i sklada? Jesu li to materijalne ili energetske kategorije?

Zašto očekujete da ćete fokusiranjem na materijalno dobiti bilo kakav pozitivan energetski učinak? Tražite li rješenje na krivom mjestu? To je kao da po stanu mahnito tražite mobitel za kojeg pozdano znate da je ostao na poslu - samo zato jer ste lijeni ići do ureda. Koliko to ima smisla?

Netko će možda reći: "da, ali kad budem imao novca imat ću manje problema i bit ću sretniji". Pročitajte još jednom pažljivo ovu rečenicu: dakle, niti novac sam po sebi nije cilj već samo sredstvo za dostizanje cilja. Koje je opet energetsko. Sreća. Bezbrižnost. Zadovoljstvo.

Znate li da manje od 8% svjetskog novca postoji u materijalnom obliku, poput novčanica, kovanica, zlatnika i sl. Sav ostali novac svijeta postoji samo i isključivo u obliku čiste informacije: stanja na tekućim i žiro-računima tvrtki i građana, kreditnim i debitnim karticama, vrijednosnim papirima, hipotekama, kreditima i dopuštenim prekoračenjima - što su sve puke brojke u bankarskim bazama podataka. Da, čak je i novac u 21. stoljeću pretežito energetsko-informacijska, a ne materijalna struktura.

Nažalost, iskustva pokazuju kako niti vrlo uspješno gomilanje novca ne donosi sreću. Brojni su bogataši vrlo nesretni. Toj spoznaji usprkos, i dalje smo u potrazi za srećom i zadovoljstvom  čvrsto fokusirani na stjecanje "materijalnog", unaprijeđujući samo one parametre koji su karakteristični za taj pogled na svijet: više, jače, brže, snažnije, dulje, šire, veće, čvršće, stabilnije, trajnije, robusnije… Sve su to pridjevi vezani za manipulaciju materijom, ali nemaju nikakve veze s informacijom, odnosno "pametnom energijom" tijela - emocijama, mislima, uvjerenjima i reakcijama na okolnosti.

Nemojte nas krivo shvatiti, nema ničeg lošeg u posjedovanju materijalnog. Ono je u nekoj mjeri nužno, ali nikako ne i dovoljno za trajnu sreću i zadovoljstvo.

Naime, iako materija doista jest samo manifestacija energije, upravljanje energijom zahtijeva fokus na potpuno drugačiji set parametara. Evo usporedne tablice:

 

UPRAVLJANJE MATERIJOM   UPRAVLJANJE ENERGIJOM
masa / težina   amplituda
veličina   frekvencija
sila / snaga   energetsko polje
udaljenost   informacija
brzina   rezonancija
alat: mišići, strojevi...   alat: misli, osjećaji
važna je kvantiteta (količina)   važna je kvaliteta (informacija i sadržaj)
rezultat: oskudica   rezultat: obilje

 

Zadnji redak je ključan, ali možda nejasan na prvi pogled. Zašto bi fokus na oblikovanje energije doveo moj život do obilja, a onaj na materiju do oskudice? Jednostavno je: energije oko nas ima neopisivo mnogo više od materije.

Izdržite još samo malo, približavamo se poanti.

‹‹‹ Natrag Dalje: Manifestiranje obilja ›››SAŽETAK:

  • Većina naših želja je energetske naravi, a ne materijalne
  • Sreća i zadovoljstvo ne izviru iz boljeg materijalnog, već iz boljeg energetskog stanja
  • Stoga moramo prvo promijeniti životne parametre na koje se fokusiramo
  • Fokus treba biti na parametrima za upravljanje energijom, a ne materijom