fbpx

Deepak Chopra

Deepak Chopra: Sinkrosudbina

Iz uvoda knjige "Sinkrosudbina".

 

Na Sanskritu riječ "veda" znači život. Esenca i središte vedske mudrosti obično se naziva "Vedantom". Vedanta priča o smislu i svrsi života, kao i o mjestu koje naši životi imaju unutar Svemira kao cjeline.

Prema Vedanti samo su dva simptoma prosvjetljenja. Samo su dvije indikacije da se unutar tebe događa transformacija prema višim stanjima svijesti. Prvi je simptom taj što se prestaješ brinuti. Stvari te više ne pogađaju. Postaješ lagan, lepršav i prepun veselja. Drugi je simptom taj što susrećeš sve više i više smislenih slučajnosti u svom životu; sve više i više "sinkroniciteta", što se ubrzava do točke kada doista doživljavaš čuda.

Jer čudo nije ništa drugo nego sinkronističan događaj u kojem je vremenski odmak između namjere i manifestacije dramatično kratak. To je ono što sinkronicitet jest, baš kao i sama duhovnost. Koju god duhovnu tradiciju da proučavate, bilo gdje u svijetu, također slušate o čudima.

Tako da je gubitak briga jedan simptom prosvjetljenja, a povećani broj sinkroniciteta drugi. I to je sve! To su jedina dva simptoma prosvjetljenja. Jeste li vegetarijanac ili ne - uopće nije važno. Vjerujete li u svjetski mirovni pokret ili ne - nije važno. Na kraju krajeva, brojni ljudi vjeruju u mnoge stvari ali su svejedno prepuni briga i noću slabo spavaju. Nose veliki teret na svojim ramenima. Osoba može biti trideset godina u samostanu, ali čak ni to ne mora biti važno. Ne kreće se u pravom smjeru. Jer prema Vedanti, samo su dva simptoma koji dokazuju kako postajemo intimni sa svojim duhom.

Sada vidite zašto smatram ovu temu sinkroniciteta, odnosno smislenih koincidencija, izrazito važnom. Prema mom mišljenju, sinkroniciteti nisu nešto što se dešava samo od sebe. Kao što se ni duhovni razvoj ne događa sam od sebe. Možemo njegovati sinkronicitete uvođenjem pažnje, i možemo uvoditi nove sinkronicitete namjerom, ali tek kada se ta dva elementa - pažnja i namjera - povežu s fenomenom smislene slučajnosti, sinkronicitet se transformira u "sinkro-sudbinu", a naši se životi pretvaraju u nešto doista čarobno.

 

‹‹‹ Naslovnica Riznica mudrosti ›››SAŽETAK:

  • Prema Vedanti, samo su dva simptoma prosvjetljenja
  • Prvi je da se prestaješ brinuti...
  • ...a drugi da doživljavaš sve više i više smislenih slučajnosti - "sinkroniciteta"
  • "Čudo" nije ništa drugo nego dramatičan primjer sinkroniciteta