fbpx

Daniel Kahneman

Daniel Kahneman: Iskustvo nasuprot sjećanja

 

 VIDEO, 20 min, HR prijevod 

Daniel Kahneman jedan je od najcjenjenijih svjetskih psihologa koji je značajan dio svog života posvetio fenomenu osobne sreće pokušavajući pronaći jednoznačan odgovor na pitanje što nas točno čini sretnima i zašto? Zaključci su iznenađujući!

Za početak, istraživanja su van svake sumnje pokazala kako su sreća i zadovoljstvo proizašli iz nekog iskustva mnogo veći u trenutku dok ih proživljavamo, nego što to pokazuje naknadno sjećanje na isto iskustvo. Neobično, zar ne? Kao da postoje dva "jastva": jedno bi mogli nazvati "iskustveno", a drugo "pamteće"; jedno živi, a drugo nam priča priče o našem životu - što sve skupa i ne bi bilo tako čudno da se te dvije priče ne razlikuju drastično. Očito ima nekog vraga u savjetu kojeg ste sigurno već čuli, a koje sugerira kako bismo trebali "živjeti u trenutku".

No to nije jedino iznenađenje kojim će vas Daniel zaskočiti i osupnuti. Svakako pogledajte cijeli ovaj TED govor, doista je "okootvarajuć".

Prevedeno na hrvatski.  

Prikazi video

 

‹‹‹ Naslovnica Riznica mudrosti ›››SAŽETAK:

  • Velika je razlika između sreće koju trenutno percipiramo i one koje se kasnije sjećamo; sreće koju proživljavamo i generalnog osjećaja sreće u životu
  • Sreća je općenito mnogo veća u trenutku kada je proživljavamo od naknadnog sjećanja na isto iskustvo
  • Kao da postoje odvojeno "iskustveno jastvo" koje živi u sadašnjosti i "pamteće jastvo" koje priča priču o našem životu
  • Ovo je znanstvena potvrda stare mudrosti kako je za sretan život važno "živjeti u trenutku"